ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentArtros - Råd och fakta om Artros

Olika typer av artros

Olika typer av artros

Det finns många former av artros och dessa uppkallas ofta utifrån var vilken kroppsdel artrosen påverkar.

Axelartros

Axelartros

Artros i axlarna brukar uppstå i leden vid nyckelbenet. Axelartros ger sig påmind när du ligger på sidan eller då armarna lyfts upp.

Fingerledsartros

Fingerledsartros

Artros i fingrarna drabbar väldigt många människor. Fingerledsartrosen kan variera beroende på vilka leder som drabbar men även hur kraftig artrosen är.

Artros i fingrarna är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män och är till stor grad ärftlig.

Artros i yttersta fingerleden

Om artrosen uppkommer i den yttersta leden i fingrarna kallas detta Heberdens knotor vilket förutom att fingrarna kan bli knotiga även blir stela och värker.

Artros i mellersta fingerleden

Ifall artrosen uppkommer i den mellersta leden i fingrarna kallas detta Bouchards knutor vilket förutom att fingrarna kan bli knotiga i mittre leden även kan bli sneda och inflammation kan uppstå.

Tumartros

När artrosen uppkommer i tummen kan detta ge kraftig värk, framför allt om artrosen är i tumbasen, och tummen kan bli snedställd.

Höftartros

Höftartros

Mer om artros i höften finns att läsa här.

Knäartros

Knäartros

Mer om artros i knäna finns att läsa här.

Tåartros

Tåartros

Ofta påverkas och känns artros i stortån mest med artros kan förekomma i övriga tår men påverkan och smärtan är betydligt mindre. Denna form av artros kan vala lika besvärlig som att ha hälsporre men smärtas sitter oftast i den främre delen av foten.

Käkartros

Artros i käken orsakas till stor grad av långvarig och kraftig belastning i köken vilket ofta beror på tandgnissling eller tandpressning. Käkartros kan ge upphov till stela käkmuskler och svårt att tugga.

Ryggartros

Käkartros

Artros i ryggen, kallas även spondylartros eller spondylos är vanligt att få när man blir äldre. Denna artros sitter i ryggradens leder och är mycket vanlig sjukdom men för de flesta märks inte symptomen.


Allt viktigt om artros

Här kan du hitta mycket lindrande information om artros men faktiskt en del kul behandlingar av ledsjukdomar och knäartros.Meny - Artros
Till förstasidan på www.artros.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KnäartrosHöftartrosArtrostyperNyheter