ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentKnäartros - Råd och fakta om Knäartros

Knäartros

Mer om Knäartros

Knäartros är artros som uppträder i knäna med smärta i knäets fram- eller baksida men även runt knät. Orsaken till knäartrosen är inte helt uppenbar men kan orsakas ibland efter en skada i knät eller någon knärelaterad sjukdom. Det som händer i knät vid artros är att brosket som fungerar som stöd och glidyta i knät går sönder och förstörs vilket ger smärta och värk samtidigt som knät kan bli mindre stadigt.

Nytt brosk bildas för att åtgärda skadan men detta brosk bildas oftast utanför det tidigare brosket vilket gör att knäleden kan förändra form och vinkel. Artros i knäna är vanligast hos äldre kvinnor men kan drabba alla. Främsta anledning till att knäartros är mer förekommande hos äldre är att de tar tid för en artrossjukdom att utvecklas.

Träning och att röra sig gör inte artrosen sämre utan snarare tvärt om.

Orsak till knäartros

Mer om Knäartros

Oftast är anledningen till att knäartros uppkommer inte känd. Knäartros är dock mer vanligt förekommande för individer som fått knäskador tidigare i livet som direkt påverkat knäleden.

De främsta anledningarna till artros kan uppkomma är:

  • Genetik / Ärftlighet - Vilket utan tvekan är den främsta orsaken till knäartros.
  • Övervikt - Som också är en starkt bidragande riskfaktor för att få knäartros och andra höft- och gångrelaterade sjukdomar.
  • Tidigare mycket kraftig belastning eller skada på knät.

Symptom vid knäartros

Symptomen vid knäartros är värk och smärta i knäna. Dessutom kan knäna vid knäartros bli lite sladdriga och ostadiga.

Behandla knäartros

Behandla knäartros

Den främsta behandlingsmetoden mot knäartros är smärtstillande medel men effekten av träning och att röra sig ska inte underskattas.

Bota knäartros

Det går inte att bota knäartrosen men det går både att hindra och lindra artros. De som rekommenderas är att undvika stillasittande utan försöka röra på hela kroppen, inte bara i knäna om du har värst artros där.

Läkemedel vid knäartros

Läkemedel vid knäartros

Det finns inga botemedel mot knäartros men det som du kan försöka med är att röra och träna så mycket som knäna och du klarar av. För att lindra värken och besvären med knäartrosen är att använda smärtstillande medel. De vanligaste smärtstillande typerna av läkemedel vid knäartros hittar du här.

Operation vid knäartros

Vid vissa fall kan knäartrosen opereras. Detta ske dock endast om sjukgymnastik och läkemedel inte ger tillräcklig bättring samt att patientens hälsotillstånd medger en knäoperation som är ett stort ingrepp och kräver målmedveten rehabilitering och träning.

Som vid alla större operationer ökar risken för blodproppar och infektioner.


Allt viktigt om artros

Här kan du hitta mycket lindrande information om artros men faktiskt en del kul behandlingar av ledsjukdomar och knäartros.Meny - Artros
Till förstasidan på www.artros.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KnäartrosHöftartrosArtrostyperNyheter